Kadınlar İş Yerinizde Bunlara Dikkat Edin
İnsanlar, işlerinin bir sonucu olarak yaralanabilir ya da sağlıklarını yitirebilir. İşverenler, tüm çalışanların çalışma şartlarının güvenli ve sağlıklı olmasından sorumludur.
Kadınlar işgücünün önemli bir bölümünü oluşturduklarından ve çok çeşitli işlerde çalıştıklarından, sınır koşulların neler olduğunu bilmeleri önemlidir. Her çalışma ortamı aynı değildir ve sizinkinin nasıl olması gerektiğini ve şanlar uygun değilse ne yapılabileceğini bilmeniz gerekir.
Çalışma alanının tüm bölümleri düzenli olarak temizlenmeli, iyi havalandırılmak ve iyi aydınlatılmalıdır. İşinizi düzgün yapabilmeniz için doğru gereç ya da mobilya sağlanmalıdır. Erkek ve kadınlar için ayrı ve kolay erişilebilir tuvaletler olmalı (doğrudan çalışma alanına bakmamak) ve el yıkama ve kurutma özellikleri içermelidir. Kadınların koruyucu bağlarını atabilmeleri için sağlıklı bir yol sağlanmalıdır. Çalışanların kişisel eşyalarını saklayabilecekleri hırsızlığa karşı güvenli bir yer olmalıdır.
Çalışma şartlarının kötü olması için, binaların eski ve yıpranmış olması gerekmez. Bazen en modern ve çekici çalışma ortamının havalandırması yetersiz olabilir ve havasızlık baş ağrısı, solunum güçlüğü, uyku bozukluğu ve başka sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kimi işler özel kurallar gerektiren tehlikeler içerir. İşyerlerindeki birçok kaza, çalışanlara yeterli eğitim verilmediğinden meydana gelmektedir. Örneğin, tehlikeli madde kullanılıyorsa, etiketler büyük ve açık (“tahriş edici”, “aşındırıcı”, ya da “zehirli” gibi kolay anlaşılır) olmalıdır. Bu maddelerle temas edilmesi ya da dumanların çalışma ortamına girmesi durumunda yapılması gerekenleri de içeren bir eğitim almalısınız.
İşveren bu tür maddeleri düzenli olarak denetlemeli ve kimseyi tehlikeye atmadığından emin olmalıdır. Laboratuarda çalışan kişilerle, temizlikçi ve bakıcılar özellikle tehlikededir; ancak personelden herhangi bir kişi de güvenli biçimde depolanmamış ya da doğru etiketlenmemiş bir maddeye dokunabilir ya da onu soluyabilir.
Tehlikeli olabilecek kimi maddeler çok belirgin olmayabilir ve koruyucu giysi ya da maske gerekebilir. Bir dikimevinde havadaki yüksek orandaki tüy ve toz akciğerlerinize kaçabilir ya da kağıt ve mürekkeple çalışmak kesiklere ve cilt tahrişlerine yol açabilir. Çiçekçilik yapanlar böcek ilaçlarından ve bitkilerden isilik kapabilirler.
Mola verin
Üst kol ya da bacak rahatsızlıklarını önlemek için, görevleri sürekli kol ve bacak hareketi gerektiren kişilerin düzenli olarak ara vermeleri şarttır. Çok çeşitli işlerde görülen bu rahatsızlıklar (yiyecek ve giyecek üretiminde, seri üretimde, temizlikte, kuaförlükte, ve bilgisayar işletmenliğinde), bu işlerde en çok çalışan kişiler olan kadınların işten kaynaklanan rahatsızlıklarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Sonu gelmeyen işi zamanında yetiştirme baskısı, düzenli mola vermemek ve kötü tasarlanmış yerleşim ve gereçlerin tümü bedeni etkiler.
Sık sık kısa molalar (her saat 5 ile 10 dakika gibi) vermek, uzun ve rasgele molalardan daha iyidir. Çalışma alanınızdan uzaklaşabildiğiniz aralar, kendinizi yenilemek için son derece etkilidir. Gün içerisinde akciğerlerinize temiz hava almak (örneğin, öğle tatilinde sıkı bir yürüyüş), çalışma ortamı havasının en iyi panzehiridir.
El ya da ayaklarınızda ağrı, şişlik, batma ya da uyuşma hissederseniz, gereğinin yapılabilmesi için durumu derhal müdürünüze ya da işvereninize bildirmelisiniz.
SESİNİZİ DUYURMAK
Gebelik ya da başka bir konuyla ilgili olarak haklarınızı bilmiyor ve konuşmak için işvereninize başvurmaktan çekiniyor olabilirsiniz. Önce çalışma arkadaşlarınızla konuşmak ve onların görüşlerini almak ve sonra bölüm şefinizle görüşmek en iyi çözüm olabilir. Bu sizi endişelendiriyorsa, bir sendika temsilcisinin sizin adınıza işverenle konuşmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca, kendi görüşünüzü savunmak konusunda eğitim olanaklarını araştırabilirsiniz.
Risklerinizi değerlendirmek
Kuşkusuz sağlığınız önemlidir ancak işiniz ve işyerinizle ilgili bir dengeleme anlayışı içinde olmalısınız. İşinizin sunduğu ve kaybetmek istemeyeceğiniz birçok getiri olabilir. Yapılması gereken, riskleri ve yararlan dengelemektir.
Kuşkusuz, uzun süre işsiz kalmanıza neden olabilecek bir riske girmek istemezsiniz. Tehlikelerin günlük yaşamın bir parçası olduğunu kabul etmek (örneğin, bir otobüsün altında kalma olasılığı, ağızdan doğum kontrol hapı alırken kanda pıhtılaşma olması olasılığından çok daha büyüktür) işyerinizi daha akılcı bir açıdan değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Alerjiler başlıyorsa ya da devamlı soğuk algınlığı, sırt ağrısı ya da baş ağrısından şikayetçi oluyorsanız, bunlar uygunsuz bir çalışma ortamının ve hoşlanmadığınız bir işin belirtileri olabilir. Değiştirebilecekleriniz üzerinde odaklanın (oturduğunuz sandalye, soluduğunuz hava, verdiğiniz mola sayısı) ve bunun işe yarayıp yaramadığına bakın. Yaramıyorsa, en iyi çözüm başka bir iş aramak olabilir.