Çocuklarda Kazalar Nasıl Önlenmeli

Kazalara fırsat vermeyin. Her kazayı önleyemezsiniz. Çocuğu fazla tedbirli yapmak ister ve her dakika bir kaza tehlikesinden söz ederseniz, onu çekingen ve bağımlı bir insan haline getirirsiniz. Çocuğu bekleyen tehlikeleri bilince büyük kazaları önlemek de kolaylaşır. Bu konuda size birkaç tavsiyede bulunacağım:
Alçak sandalyeler yükseklerden daha az tehlikelidir. Çocuğu yüksek bir sandalyeye oturtmuşsanız, oturduğu yere iyice yerleşmiş olmasına dikkat edin. Çocuk bîr yerlere tırmanacak hale gelince arabasına ya da sandalyeye bir kayıç’q bağlayın. Merdiven başına (hatta gerekirse alt tarafına), çocuk merdiveni kendi kendine inip çıkacak hale gelinceye kadar, küçük bir kapı yapın. Üst katlarda pencerelere parmaklık takın.
Yemek yaptığınız sırada çocuğun mutfağa girmesi doğru olmaz. Kızgın yağ üstüne sıçrayabilir, kaynayan suyu onun üstüne dökebilirsiniz yahut kendisi kaynar su dolu bir tencereyi devirebilir. Yemek pişirdiğiniz sırada çocuğu parkına koyabilir, gazocağı veya fırından uzak bir yerde etrafını sandalyelerle çevirerek bırakabilir ya da kendi iskemlesine oturtursunuz. Yine de dikkatli olun, çocuk sizin sandığınızdan da çabuk hareket eder. Bu bakımdan tencereleri, dibi dışarı gelecek şekilde yerleştirin, tavanın sapının ocağın dışına taşmamasına dikkat edin. Yemek saatlerinde çaydanlık ve sıcak tencereleri masanın tam ortasına, çocuğun uzanamayacağı yere koyun. Masa örtüsünü çekip üstündekileri düşürmemesi için örtüyü masanın kenarından fazla sarkıtmayın. Hele gaz lambasına çok dikkat edin.
Çocuğun elinin altındaki her şeyi ağzına götürdüğü dönemde elinin erişeceği yerde düğme ve bilya gibi şeyler bırakmayın. Bunlar çocuğun boğazına kaçıp soluğunu kesebilir. Kalem ya da başka sivri uçlu eşyaları ağzına götürmesine fırsat vermeyin.
Çocuğu banyoya sokmadan suyun derecesini ölçün ve çocuk banyodayken siz elektrikli hiç bir makineye el sürmemeye dikkat edin. Tabiî ona da elini sürdürtmezsiniz. Sıcak su dolu leğen ve tencereleri sakın yerde bırakmayın.
Açıkta elektrik teii bulundurmayın. Çocuğunuzu bunlarla oynamaktan ve ağzına götürmekten kesinlikle men edin. Kullanılmayan prizlerin önüne bir eşya yerleştirebilir ya da bunları ceryan geçirmez bir bandla örtebilirsiniz. Böyle olunca çocuk prize parmağını sokamaz. Erişebileceği yerde boş ampul kovanı bırakmayın, kullanmasanız bile içine bir ampul yerleştirin. Kibrit kutularını çocuğun yetişemeyeceği bir yerde saklayın. Üç-dört yaşına geldiği zaman da aynı şey yapmaya devam edin. Çocuğu su birikintilerinden uzak tutmaya’ve bahçelerdeki kuyu veya sarnıçların ağzının açık kalmamasına dikkat edin.
Konserve kutularıyle kırık bardakları hemen çöp tenekesine atınr Tıraş bıçaklarını da daima yüksek bir yerde bulundurun. Çocuk köpekle oynamayı seviyorsa ve hayvanı kızdırmaktan hoşlanıyorsa, köpeği yanına yanaştırmayın.
391. Bütün zehirli maddeleri elinin erişemeyeceği bir yerde bulundurun. Yapılan istatistikler, kazaen zehirlenen insanların beşte birinin bir-iki yaşında çocuklar olduğunu göstermiştir. Çocuklar o yaşta tadına hiç aldırmadan buldukları her şeyi ağızla rina götürürler. Ağızlarına götürmeyi en sevdikleri şeyler de hap şeklinde ilâçlar, sigara ve kibritlerdir. Çocuğun elinin altından kaldırılması gereken şeyleri şöyle sıralayabiliriz :
— Aspirin ve diğer bütün ilâçlar,
— Böcek öldüren ilâçlar ve fare zehiri,
— Benzin ve gaz,
— Kurşunlu boyalar,
(Evin içinde kullanılan-boyaların çoğunda ve oyuncak boyalarında kurşun yoktur. Asıl tehlike ev dışında kullanılan bahçe
masası ve sandalyeleri gibi eşyalarla bahçe parmaklıklarının boyalarından gelir. Bu eşyaların boyalarını yeniledikten sonra, kalan boyayla çocuğun oyuncaklarını, karyolasını, beşiğini ya da evdeki başka bir eşyayı boyamak isteyebilirsiniz, işte bu tehlikelidir.)
— Eşya ya da otomobil cilası (sıvı cila),
— Temizlik işlerinde kullanılan sud kostik gibi alkalinli eriyikler,
— Asitler,
— Tütün,
— Dıştan kullanılması gereken ve üzerinde zehir İşareti bulunan bütün maddeler.
Bütün bu söylediklerimden anlayabileceğiniz gibi, evi çok dikkatli bir gözle (âdeta çocuğun gözüyle) inceleyip tehlikeli şeyleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bir kere, bütün ilâçları kaldırın. Bir ilâç kutusunu içi boş bile olsa hiç bir zaman oyuncak diye çocuğun eline vermeyin. Çocuk böyle bir kutunun içinden çıkacak olanla da oynamaya hak kazandığını sanabilir. Mümkünse eve fare zehiri, ve böcek öldürücü ilâçları hiç sokmayın.
Çocuğu ürkütücü gürültüler ve manzaralardan koruyun. Bir yaşına doğru çocuğunuzun bazen bir şeye bazen de başka şeye haftalarca özel bir ilgi göstermeye başladığını fark edersiniz. Örneğin bir süre telefona merak saracak, sonra elektrik ampulleriyle ilgilenecektir. Çok fazla ilgi gösterdiği şey eğer tehlikeli değilse onu ellemesine izin verin. Bazen de, çocuğun bu ilgisine bir korku karışır. O zaman korkuyu geçirmek için, İlgisini arttırmaya uğraşmayın, öte yandan ilgi duyduğu nesne tehlikeli bir eşyaysa, tehlikesini ısrarla belirtmeyin de, dikkatini başka yere çekmeye çalışın.
Çocuk aniden ortaya çıkan ya da çok gürültü yapan nesnelerden korkabllir. Bunlar arasında, açılan bir şemsiyeyi, gürültülü bir elektrik süpürgesini, havlayan ya da sıçrayan bir köpeği ve bir treni sayabiliriz. Çocuk korkuyorsa, onu korkutacak bu gibi şeylerden uzak tutmanız doğru davranış olur.
Yıkanmaktan korkan çocuklar. Bir ve iki yıl arasında çocuk sudan korkmaya başlayabilir. Bunun nedeni belki önceden banyo İçinde kayarak düşmüş olması, belki su yutması belki de gözüne sabun kaçmasıdır. Hatta küvetin içine akan suyun sesini duymak bile onu dehşete düşürebilir. Başını sabunlarken çocuğun saçlarını fazla ıslatmamaya dikkat edin; fazla su sabunun akmasına ve çocuğun gözüne girmesine yol açar. Başını duruLarken de suyun yüzüne akmasını önlemek için elinizi çocuğun alnına siper edebilirsiniz. Bir elinizle çocuğun yüzünü sudan korurken öteki elinizde tasla suyu başına dökebilirsiniz. Çocuğunuzun dolu küvete girmekten korktuğunu fark ettiğiniz anda, daha fazla ısrar etmeyin. Bir kere de küçük bir leğene su doldurup onun içine sokmayı deneyin. Yine kor karsa, o zaman yeniden cesaretlenene kadar bir süre sadece süngerle sabunlamayı deneyin. Su dolu küvete yeniden girmesi için ilk teşebbüsünüzde küvete sadece iki parmak su koyun ve iş bittikten sonra banyonun deliğini açıp suyu akıtmadan çocuğu dışarı çıkarın.
Bir yaşına doğru yemeklerden sonra yüzünü sildiğiniz zaman bebek ağlıyorsa o zaman da bezi sabunladığınız suyu bebeğin önüne getirir, ellerini içine sokmasına izin verir ve o sırada yüzünü silip işinizi bitirirsiniz.