Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Normal yaşantımızda ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir.Ağız kokusu kişi için oldukça büyük bir problemdir ve günlük yaşamı etkiler , çeşitli sebeplere bağlı oluşur.
Öncelikle ağızda kalan yemek artıklarının üzerine tükrükten gelen minerallerin çökmesiyle oluşan diş taşları kokuya sebeptir.Diş hastalıkları,sigara,alkol,solunum ve sindirim yolu hastalıkları,iltihapları,ağızdan nefes alıp verme, ağız kuruluğu, kronik sinüzit, sindirim sistemi hastalıkları ,böbrek hastalıkları ve diabet sayılabilir.bakteriler  gibi etkenler nedenler  arasındadır.Her şeyden önce dişlerin her yemek sonrası uygun diş fırçası ve macunla fırçalanarak temizliği çok önemlidir.İyi bir fırçalamayla ağızda bakteriler yoluyla oluşan hidrojen sülfir gibi sülfur gazlarından olan  volatil sülfür bileşiklerinin ve oluşturdukları kokunun önüne geçilir.
Ancak oluşmuş diş taşlarının giderilmesi fırçalamayla mümkün değildir.Diş hekimi tarafından temizliği yapılır.Temizlenmezse diş eti iltihapları ve buna bağlı diş eti kanamalrı, kemik harabiyeti, dişlerin sallanıp düşmesi gibi sorunlara sebep olur.
Ağız kokusunu önlemek için 6 ayda bir diş kontrolu ve gereken tedavilerin yapılması önemlidir.Günlük su içimi yeterli miktarda olması, tükrük dengesi için önemlidir.Alkol ve sigara kullanımına dikkat etmek gerekir.
Diş ipi kullanımı önemlidir.diş fırçasının giremediği aralıkları diş ipi kolayca temizler.Gargara kullanarak ağız içi hijyenin sağlanması , özellikle alkol içermeyen gargaralar (Alkol aağız kuruluğuna sebep olur)kullanılması bakteri oluşumunu engellemesi açısından uygundur.
Dil temizliÄŸine dikkat edilmelidir.
Nefesi burundan alıp vermek önemlidir.Burunla ilgili sorun varsa öncelikle bunun tedavisi gerekir.