Uygun Bir Beslenme Rejimi
Çocuğun beslenme rejimi dengeli olmalı. Bir beslenme rejimi hazırlarken besinlerin sadece kalori değerini ya da vitamin ve madenler bakımından zenginliğini gözetmek yeterli olmaz. Çünkü hepimiz kalorisi az olan besinleri de, çok olanları da yemek ihtiyacını duyarız. Sözünü ettiğimiz özelliklerden sadece birine itibar edip ötekini ihmal etmek büyük bir hata olur. Vücudun biçimini korumak isteyen bir genç kız, kalori bakımından zengin olmadığı için sadece meyve yeyip meyve suyuyle yaşayabileceğini sanır. Sonunda da hasta olup yatağa düşer. Çocuğuna bol bol vitamin vermek isteyen ve bu bakımdan nişastalı yiyecekleri hiç önemsemeyen bir anne, çocuğu akşam yemeklerinde sadece salata, havuç ve portakal gibi meyvelerle beslerse, çocuk alabildiğine vitamin alacak, fakat kalori kazanmayacaktır.
Uygun bir rejim ayarlamanın en bssit şekli. İlk bakışta uygun bir beslenme rejimi ayarlamak zor bir şey gibi görünür Oysa hiç de sandığınız gibi değildir. Bu bakımdan çocuğun kendine güvenebileceğinizi daha” önce anlatmıştım.Çocuğu bazı yemekleri yemeye zorlamaz, bazı yemeklerden de tiksindirmezseniz, önüne çeşitli yemekler koyduğunuzda, çocuk en uygun rejimi kendi kendine seçer. Fakat tabiatıyle, dengeli bir beslenme rejiminde hangi besinlerin yer alması gerektiği hakkında biraz fikriniz olmalıdır. Ayrıca çocuğun sevmediği bir yemek yerine başka hangisini koyabileceğinizi de bilmelisiniz.
Genellikle dengeli bir rejim listesinde şu besinlerin yer alması gerekir :
1) Süt. Sütü her şekilde verebilirsiniz. Ortalama olarak bir ve üç yaş arasında yarım litre, üç yaşına doğru ise dörtte üç litre yeterlidir.
2)Her gün et, tavuk veya balıktan biri.
3)Her gün bir yumurta. (İkinci bir yumurta verirseniz, bu bir et yemeğinin yerini tutar, fakat hem et hem de bir yumurta vermeniz daha iyi olur)
4)Günde bir ya da iki kere taze yahut kuru sebze. Sebzenin bir kısmını çiğ vermek uygundur.
5)Günde iki-üç kere meyve. Meyvenin hiç değilse yarısı çiğ yenmelidir. Buna portakal suyunu da dahil edin. Fazladan bir öğün meyve vermek sebzenin yarini tutabilir.
6)Günde bir-iki kere nişastalı besinler.
7)Günde bir ilâ üç kere ekmek, bisküvi, unlu muhallebi.
8)Şu veya bu şekilde D vitamini.