İçeri Çökük Meme Uçları Emzirmeyi Etkiler
İçeri göçük meme uçları. Meme uçları —göğüsleri tutan kasların çekmesi İle— içe göçük ya da pek az çıkıntılı ise, bebek meme emmekte güçlük çeker ve büsbütün buysuzlanır. Meme ucunu arayan bebek, bulamayınca yaygarayı basar, başını geriye atar. Böyle durumlarda bebeğe uyanır uyanmaz, sinirlenmeye vakit bulamadan meme verin. İlk denemede ağlamaya başlarsa, bekleyin; kollarınızın arasında oyalayın ve ve ağlaması geçince yeniden deneyin. Sabırlı olmak şarttır. Meme uçlarını, ellerinizi yıkadıktan sonra yapacağınız hafif bir masajla bazen daha belirli hale getirebilirsiniz. Emmeyi kolaylaştırmak için bir süre memenin ucuna sahte meme başı koyup öyle emzirebilirsiniz. Bu araç, bebeğin emmesini kolaylaştırdığı gibi meme ucunun zamanla dışarı çıkmasını da sağlayabilir.
Şunu da unutmayalım ki emzirme bakımından, bebeğin bütün «areola» yi (meme halesi) ağzına alması, meme ucunun çıkıntılı olup olmamasından daha önemlidir. Fakat, meme ucunu içeri çeken kaslar, meme halesini de sertleştirir, dolayısıyla bebek kolaylıkla ağzına alamaz. O zaman bence en iyi usul, meme uçlarındaki sütü elle sıkarak sağmak ve haleyi yumuşatmaktır.
Ondan sonra meme halesini iki parmağınızın arasında bastırıp yassıltarak bebeğin ağzına daha kolay verebilirsiniz.
Emzirme sırasında duyulan sancılar, ilk haftalarda, bebeğinizi emzirmeye başladığınız zamanlar karnınızın alt kısmına sancı girdiği olur. Bu sancılar, emzirmeyle birlikte kendiliğinden harekete geçen rahim kaslarından gelmektedir. Doğumdan sonra rahim eski haline emzirme sırasında duyulan bu sancılarla döner. Ve sancılar bir süre sonra kaybolur.
Bazen de, emzirmenin ilk gün ya da haftalarında, bebek memeyi ağzına aldıktan sonra meme uçlarında birkaç saniye süren sızılar duyulur. Her zaman rastlanabilen bu sızılar olağandır ve çabucak geçer.