Anne Sütü Bebekleri Hastalıklardan Nasıl Korur
Anne yenidoÄŸanı çevreleyen aynı patojen ortama karşı bağışıklık kazanır. Bağırsaklardan veya solunum yollarından gelen lenfositlerinden süt bezlerinde üretilen antikorlar çocuÄŸa geçer. Anne sürekli bir döngüyle ortamda var olan tehlikelere göre güncelleyerek antikor üreten “fabrika” görevi görür. Son araÅŸtırmalara göre, bu koruyucu sistemin alerjik maddelere karşı da çalıştığı görülmüştür.
Anne sütünün koruyucu gücü başka faktörlerden de kaynaklanır; annesi tarafından emzirilerek beslenen çocuğun bağırsaklarında bakteriyel bir flora gelişir (özellikle de bifidobakterium) ve bunların olmazsa olmaz varlığı diğer bağırsak bakterilerinin çoğalmasının kontrol altına alınmasını sağlar. Bunun yanında anne sütünde antibakteriyel etkisi olan lizozim de vardır. Özellikle bu son iki faktör emzirilen çocukların diğerlerine oranla daha az intestinal enfeksiyona maruz kalmasını sağlar.
Ayrıca laktoferrinin varlığı bakteri (koliform) ve mantarların (candida albicans) çoğalmamasını da garantiler. Dahası, sütün içindeki besinlerin arasında antiinfektif ve antienflamatuar özelliği olan bazı proteinler ve lipidler de vardır. Son olarak annede, bakteri ve virüslere karşı oldukça etkili spesifik koruyucu hücrelerin (lenfosit, monosit vb.) varlığı kanıtlanmıştır.